You can find us

+30 210-3226056

22 Filellinon (4th floor)

+30 22210-76610-12

20 El. Venizelou

+30 210-3226056 | athens@yannatours.gr
istoria-aksiotheata-drastiriotites-kappadokia

Ιστορία, αξιοθέατα και δραστηριότητες στην Καππαδοκία!

Καλωσορίσατε στην Καππαδοκία, την “χώρα των όμορφων αλόγων” κατά τους Πέρσες, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Νεβσεχίρ της κεντρικής Ανατολίας. Σήμερα θα κάνουμε μία πρώτη βόλτα και θα πάρουμε μια πρώτη ιδέα για την ιστορία, τα αξιοθέατα και δραστηριότητες στην Καππαδοκία, μέσα από την εμπειρία των ανθρώπων  του Yanna Tours.

 

Η ιστορία της Καππαδοκίας

Την Καππαδοκία αναφέρει πρώτος ο Ηρόδοτος ορίζοντάς την ως οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Ταύρο και Ευφράτη. Από την περιοχή πέρασαν ανά τους αιώνες διάφοροι λαοί, όπως Σελτζούκοι, Χεταίοι, Οθωμανοί, αλλά η Ελληνοκαππαδοκική περίοδος θεωρείται η πιο μακρά αφού ξεκίνησε με την άφιξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή. Κατά τον 1ο π.Χ. αιώνα, ολοκληρώθηκε ο εξελληνισμός της περιοχής, με τον χριστιανισμό να είναι παντού έκδηλος μέσα από τα διάφορα ελληνοχριστιανικά κέντρα που δημιουργήθηκαν, όπως η Καισάρεια. Εδώ διακρίθηκαν μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας, όπως ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, ο Γρηγόριος Νύσσης, αλλά και θρυλικοί ήρωες όπως ο Διγενής Ακρίτας ο οποίος πάλεψε με το Χάρο στα θρυλικά Μαρμαρένια Αλώνια. Το ελληνικό στοιχείο παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα παρά τις αλλαγές των πληθυσμών και το διωγμό των Ελλήνων το 1922, ενώ το εντυπωσιακό, σχεδόν σουρεαλιστικό τοπίο, παραμένει αναλλοίωτο έως σήμερα μεταφέροντας τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.

 

Τα βασικά αξιοθέατα της Καππαδοκίας

Η πρώτη στάση θα είναι, φυσικά, το χωριό Γκόρεμε το οποίο χαρακτηρίστηκε από την Unesco “μνημείο κληρονομιάς”. Το Γκόρεμε έχει περίπου 2.500 κατοίκους και αποτελεί ολόκληρο ένα υπαίθριο μουσείο. Οι εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί από ηφαιστειακή τέφρα δημιουργήθηκαν με τον καιρό από συνδυασμό εκρήξεων και μεγάλων πλημυρών. Οι κάτοικοι με τη σειρά τους λάξευσαν στο μαλακό βράχο τα σπίτια και τις εκκλησίες τους των οποίων οι τοιχογραφίες, δυστυχώς, δεν σώζονται. Πολύ κοντά στο Γκόρεμε, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων, βρίσκονται οι Καμινάδες των Νεραϊδών. Πρόκειται για περίτεχνους κωνικούς πυργοειδείς βράχους, ύψους μέχρι και 40 μέτρων, που θυμίζουν καμινάδες μ’ ένα “καπέλο” από βασάλτη στην κορυφή τους.

Η Καππαδοκία χαρακτηρίζεται από τις υπόγειες πόλεις της. Λέγεται ότι υπήρχαν περίπου 40 υπόγειες πολιτείες, αλλά μόνο έξι σώζονται και είναι ανοιχτές για το κοινό. Η πιο εντυπωσιακή είναι η Ντερινκούγιου, μια υπόγεια πολιτεία που βρίσκεται 60 μέτρα κάτω από τη γη και χωρίζεται σε ορόφους οι οποίοι μπορούσαν να φιλοξενήσουν περίπου 20.000 άτομα. Στους τρεις ορόφους που είναι ανοιχτοί στο κοινό θα δείτε στάβλους, εκκλησίες, καφενεία, σιταποθήκες, καθώς και τα συστήματα εξαερισμού που ήταν μεταμφιεσμένα σε πηγάδια.

Τα χωριά της Καππαδοκίας, όπως το Ουργκούπ, η Άβανος και το Ορταχισάρ, είναι προορισμοί όπου, μαζί με την Καισάρεια, άνθισε το ελληνικό στοιχείο και είναι έντονο ακόμα και σήμερα. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε για να ανακαλύψετε την τέχνη της αγγειοπλαστικής στην Άβανο, να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα στην κοιλάδα από το Ουργκούπ και να εξερευνήσετε το λαξευμένο στο βράχο παλιό κάστρο στο Ορταχισάρ απ’ όπου θα δείτε κι εξαιρετικό ηλιοβασίλεμα.

 

Δραστηριότητες στην Καππαδοκία

Αφού βρισκόμαστε στη “Χώρα των αλόγων”, μην παραλείψετε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή με άλογα μέχρι την Κοιλάδα των Ρόδων ή μέχρι το χωριό Μπαϊραμχατσιλάρ, όπου υπάρχουν θερμές πηγές σε πισίνες.

Αναμφισβήτητα η πιο κορυφαία συγκίνηση είναι η πτήση με αερόστατο θερμού αέρα πάνω από τις μαγικές κοιλάδες. Μη χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε μια συγκλονιστική εμπειρία θαυμάζοντας από ψηλά τις κοιλάδες της Καππαδοκίας και να δείτε τον ουρανό να γεμίζει πολύχρωμα φουσκωτά μπαλόνια.

Η Καππαδοκία είναι ένας τόπος μαγικός, σχεδόν βγαλμένος από μεσαιωνικά παραμύθια με νεράιδες και ηρωικούς πολεμιστές. Ακολουθώντας τις προτάσεις των ανθρώπων του Yanna Tours θα περπατήσετε μια περιοχή όπου τα ίχνη της ιστορίας είναι παντού έντονα χωρίς να έχουν αλλοιωθεί στο ελάχιστο από το πέρασμα του χρόνου. Το ταξίδι στην Καππαδοκία ερεθίζει πάντα την φαντασία όλων μας. Η εμπειρία του Yanna Tours κάνει αυτή τη φαντασία πραγματικότητα ταξιδεύοντάς μας σ’ έναν τόπο όπου οι αισθήσεις ξυπνούν. Αυτή ήταν η πρώτη μας περιήγηση στην ιστορία, αξιοθέατα και δραστηριότητες στην Καππαδοκία! Επικοινωνήστε μαζί μας για να κανονίσουμε όλες τις λεπτομέρειες για την εκδρομή σας στην Καππαδοκία κάνοντας κλικ εδώ: www.yannatours.gr/epikinonia